keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Päivä 7 - Huijareita ja nähtävyyksiä Pariisissa

   Heräsimme noin klo 09.00 huonosti nukutun yön jälkeen, koska kadun meteli tulee pahasti sisälle huonojen ikkunoiden takia. Elinan unia haittaisi myös epämääräinen hotellityöntekijä respassa. Työntekijä kun illalla oli todennut meille huolettomasti maiskutellen, ettei meille ehkä olisi lainkaan avainta huoneeseen. Pakko oli kuitenkin nousta, koska aikaa nähdä Pariisi oli vain 2 päivää. Ensi yönä menee tulpat korviin. Aamusuihkun jälkeen lähdimme etsimään jotain aamupalaa ja vähän kävelemään hotellin ympäristöön. Kävimme katsomassa karttaan nähtävyydeski merkityn Bassin de la Villette nimisen tekojärven, joka on Ranskan suurin keinotekoinen lätäkkö. Ei kyllä oikein vaikuttanut. Lähinnä se oli levennetty joki.  Mielenkiintoisin nähtävyys "järvellä" oli vedessä polskutteleva joutsenpari poikasineen.


   Sen jälkeen kävimme hakemassa kaupasta vähän purtavaa vartijan saattelemana ja lähdimme kohti keskustaa. Ensimmäisenä oli vuorossa Eiffelin torni, tietenkin! Kuulimme kyllä juuri, että tornin näkeminen kannattaa ajoittaa kello 22 jälkeen niin jokapäiväinen juhlallinen valaistus on päällä. Se komeus meiltä jäi nyt näkemättä. Matka tornille taittui kätevästi metrolla melko lähelle ja kävelimme loppumatkan. Tämä on kyllä semmoinen kaupunki, että jopa Tommi nauttii kävelystä. :) Torni oli vielä paljon vaikuttavampi kuin kuvista katsottuna. Se on ISO!! Ylös olisi myös päässyt pientä lisämaksua vastaan (ensimmäinen taso portaita pitkin 5 euroa ja hissillä huippuun ensimmäiseltä tasolta 6 euroa lisää, ihan kohtuullista.), mutta jätimme sen nyt väliin tällä kertaa, koska jonot olivat liian pitkät ja aikaa vain vähän.


Seuraavaksi suuntasimme Champs Elysees kadulla sijaitsevaan Arc de triomphe etoile monumentille. Kävelimme sinne business districtin läpi ja siellä haisi raha! Jokaisen ruokapaikan ovesta kantautui ruuan tuoksun sijasta sellainen epämääräinen 20 hajusteen yhteistuoksu. Koko alue haisi kuin parfyymikauppa. Hienoja pukuja ja uraihmisiä. No siitä selvittyämme pääsimme perille ja olimme taas ihan ällikällä lyötyjä. Oli melko upea mökky se Riemukaari. Otimme kuvat ja ihastelimme hetken, jonka jälkeen lähdimme kävelemään kohti Louvren museota ja sen lasipyramideja Champs Elysees ostoskatua pitkin, joka jo itsessään on nähtävyys. Kelit olivat tänään vähän epävakaita. Satoi ja paistoi vuoron perään. Näiden seuraavien kahden kuvan välillä oli alle 30 minuuttia aikaa.



   Ostoskadun jälkeen, noin 100 euroa köyhempänä, pääsimme Louvren puistoon. Oli mahtava ilmestys! Kävelimme siellä ehkä hieman yli tunnin ihmettelemässä patsaita ja rakennuksia. Ikävä kyllä museo oli tänään kiinni. Palaamme sinne kuitenkin huomenna ihastelemaan Mona Lisaa. Louvren puistossa oli myös maailmanpyörä, josta saisi melko varmasti upean kuvan Pariisista, mutta koska hinta oli 10 euroa ja mielessä vielä ostoskadulle jääneet rahasummat, niin päätimme vain tyytyä kuvittelemaan miltä sieltä katsottuna näyttäisi. Olimme jo tässä vaiheessa kävelleet noin 10-15 kilometriä ja aloimme molemmat olla aika väsyneitä, mutta päätimme vielä käydä muutaman kilometrin mutkan Notre Damen kirkolla, koska se oli suhteellisen lähellä. (Pariisi on ihan tajuttoman kokoinen pitäjä ja siksi 2 kilometriä tuntuu ihan lyhyeltä matkalta.) Notre Damen kirkossa oli parhaillaan meneillä klo 18 jumalanpalvelus ja pääsimme samalla seuraamaan sitä. Urut ja esilaulajan upea ääni kaikuivat kirkon korkeissa kattoholveissa ja kynttilät paloivat hämärässä. Uskomaton paikka!


   Notre Damelta lähdimme kohti hotellia. Ruokakaupassa kävimme vielä ennen hotellille menoa ja meitä seurattiin taas! vartioiden toimesta erittäin tarkkaan koko ostosaika. Vartija tuli vielä kassalle viereemme katsomaan, kun pakkasimme ostoksemme kassiin. Täytyy kyllä sanoa, että tällä hotellin alueella on sellainen olo, että ei oikein olisi tervetullut alueelle. Jatkuvan vartioiden kyyläyksen, vihaisten katseiden ja kadulta kantautuvan metelin vuoksi, emme suosittele tätä aluetta hotellia etsiessä. Hotellimme sijaitsee siis Crimee- nimisen metroaseman vieressä. Alueen valintamme oli täysin arpapeliä, koska kumpikaan meistä ei ole aikaisemmin käynyt Pariisissa. Ainoa syy hotelliin olikin edullisin hinta sijaintiin nähden. Läheinen metrolinja kulkee suoraan tunnetuimmille nähtävyyksille. Vaikka alue tuntuukin epäilyttävältä,  niin eiköhän täältä hengissä selvitä. :)

   Suurena yllätyksenä ei tullut, että huijareita olisi liikkeellä turistinähtävyksien lähettyvillä. Viattomina ja ystävällisesti käyttäytyvinä suomalaisina näytimme varmasti huijareille helpoilta nakeilta ja niin siinä kävikin, että pääsimme huijareiden suosioon ainakin kahdesti! Ensimmäisestä emme ole varmoja, oliko kyseessä huijausyritys, mutta jostain syystä nuoria tyttöjä oli pitkin Pariisia kyselemässä nimikirjoitusta johonkin epämääräiseen adressiin. Sanoivat adressin olevan huono-osaisten lapsien hyväksi(puree hyvin hyväuskoisiin.). Kaikissa näkemissämme lapuissa oli vain muutama suttaukselta näyttävä nimi. Nimet jäi kuitenkin näiltä turisteilta laittamatta papereihin oli kyseessä sitten huijaus tai ei.

   Seuraava huijaus oli aito ja varma! Mies käveli Tommia vastaan kuvassa näkyvällä nurmella ja tuli juttelemaan erittäin ystävällisesti. Mies kyseli mistä Tommi oli kotoisin ja puhui jopa pari sanaa suomeakin. Hän pyysi ojentamaan kättä ja sujautti lankalenkin sormeen ja alkoi punoa ilmeisesti korua. Miehen puuhissa ja yltiöystävällisyydessä oli heti että jotain outoa ja Tommi heivasi hieman suutuksissaan lankalenkin pois sormesta miehen vastusteluista huolimatta ja lähti kävelemään. Paikalta vähän kauemmas karannut Elina kertoi myöhemmin, että hänelle on tehty tuo sama huijaus. Mies olisi punonut korun ja kiristänyt valmiin korun sormen ympärille, niin ettei siitä olisi päässyt lähtemään ja vaatinut rahaa korusta. Jos ei maksa niin muutama miehen kaveri tulee ympärille painostamaan niin, että on pakko maksaa, jotta pääsee tilanteesta pois.

   Kolmas ja myöskin varma ja Tommille jo entuudestaan tiedossa ollut huijausyritys tapahtui Champs Elysees kadulla Arc de triomphe etoile-monumentilla. Otimme kuvia monumentista kun joku nuorehko mies kyyristyi edessämme muka poimimaan maasta aivan edestämme ison kultasormuksen ja sanoo Elinalle sen olevan kultaa ja, että on Elinan onnenpäivä samalla ojentaen sormusta. Sinisilmäinen Elina vain päivitteli että "Anteeksi, mutta se ei ole pudonnut minulta."  Onneksi Elina ei ottanut sormusta vastaan, sillä seuraavaksi olisi tullut joku meidän kimppuun väittämään meitä varkaiksi ja uhkaamaan poliisilla ellemme maksa rahaa. Tämä sama voi tapahtua lompakollakin eli jos näet, että joltain edessä kävelevältä tippuu jotain niin ole vain hiljaa ja kävele ohi. Se voi olla lompakko, rahanippu tai kirjekuori täynnä rahaa. Varsinkin yleisten turistikohteiden lähettyvillä näitä tapahtuu aivan kokoajan. Olkaa varuillanne!

   Muutama muukin mahdollinen huijausyritys nähtiin tai koettiin, mutta emme niitä avaa kun emme ole varma miten homma toimii. Yhdessä oli osallisena mies joka kantoi tyhjää laukkua(näytti siltä meidän kävellessä miehen takana) ja valitti vastaan tulevalle pariskunnalle selkävaivoja. Eivät tarttuneet syöttiin. Toinen oli karikatyyripiirtäjä joka piirsi Tommin melkein väkisin. Halusi kuulema välttämättä piirtää kuvan,  kun Tommi on kalju ja hänellä on parta. Ei kuulema olisi ollut pakko ostaa jos en tykkää. Eipä vissiin! :)

   Jos jonkin vinkin voimme aloittelevina reissarituristeina antaa Pariisin matkaajille, niin ottakaa kunnolliset kävelykengät mukaan. Tämä on oikeasti tosi iso ja upea museokaupunki ja kävelyä tulee päivän aikana mielettömästi. Ja toinen on, että olkaa varuillanne, etteivät huijaukset mene läpi. Kannattaa lukea valmiiksi netistä eri huijauksista niin tunnistaa ne tilanteen edessä.

T & E

Tähän loppuun vielä muutama kuva.

 Musee de L'armee
 Suhkulähde joka sijaitsee Place de la Concorden torilla
 Luxorin obeliski
 Tuileries puiston läpi näkymä Louvren  museoon
 arc de triomphe du carrousel
 Louvre museo ja sen lasipyramidit.
 Lemmenlukoilla vuorattu sillan kaide.
 Notre Damen kirkko edestä päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti